Cultuurprofijt

Verzakelijking van de Creatieve sector:

Het onderwerp Mecenaat staat al een aantal jaar in de publieke belangstelling. Minister Plasterk vindt dat de overheid niet de enige is die geld in de sector moet steken. De minister wil op 1 januari 2009 10 miljoen euro bezuinigd hebben op de cultuursector en 15 miljoen investeren in de verzakelijking van de Creatieve sector. Commissie Cultuurprofijt is opgericht, een denktank onder leiding van Martijn Sanders. Het uitgebrachte rapport gaat over het stimuleren van nieuwe financieringsmogelijkheden voor de kunst en cultuur.

Medy van der laan heeft gedurende haar ambtsperiode als staatssecretaris van Kunst en Cultuur het stimuleren van het Mecenaat in Nederland beleidsmatig neergezet. Dit beleid is echter niet doorgezet. DJOOLS is in contact met haar getreden en zij is voorzitter van het comité van aanbeveling van DJOOLS geworden.  Ook wil zij haar netwerk inzetten om DJOOLS te realiseren.

De stap vanuit kunstinstituten, kunstenaars en creatieven naar het bedrijfsleven en private bronnen is een logische maar nog vrij onhelder. Het ontbreekt over de hele linie aan voldoende bemiddelaars tussen gevers enerzijds en kunst(instellingen) anderzijds. Er bestaan een aantal organisaties die investeerders in contact brengen met ondernemers, maar uit eigen onderzoek blijkt dat deze organisaties zich (nog) niet richten op de kunstsector. Bedrijven, investeerders, Private bankers en particulieren kennen vaak de weg niet naar de kunstenaar en de kunstenaar kent de weg niet naar de mecenas of investeerder.

DJOOLS gaat zich inzetten een cultuuromslag en een mentaliteitsverandering tot stand te brengen. Zij zal een jaar de tijd nemen om een goed prototype onderneming te ontwikkelen.

De oplossing kan zitten in de volgende werkwoorden: 

Oordelen doorbreken, bestaande beeldvorming doorbreken, mogelijk maken, aantrekken, contact leggen, verbinden, samenwerken, interesse opwekken en deze onderhouden.

 

 

 

 

 

Advertenties

No Responses Yet to “Cultuurprofijt”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: